O eteričnim uljima

Šta su eterična ulja?

Eterična ulja su hidrofobne tečnosti (nerastvorljive u vodi) koje se dobijaju iz različitih delova biljke, a najčešće nastaju procesom destilacije. Eterična ulja imaju blagotvorno dejstvo kako na psihičko, tako i na fizičko zdravlje čoveka. Osim opuštajućeg i ugodnog mirisa imaju i lekovita svojstva.
Osnovnu primenu eteričnih ulja vidimo danas u aromaterapiji. Međutim, kako svakoga dana imamo sve više naučnih istraživanja na eteričnim uljima, sve je češća njihova oralna terapijska primena. Eterična ulja su skup lako isparivih, biološki aktivnih hemijskih spojeva. Dobijaju se iz biljnih sirovina, a koriste se različiti delovi biljaka: korenje, kora, lišće, cvetovi, plodovi, semenje, a često i cela biljka. Iz biljnog materijala se eterična ulja mogu izolovati raznim metodama, ali stručnjaci smatraju da se samo metodama hladnog ceđenja i destilacije mogu dobiti eterična ulja čiji kvalitet i čistoća odgovaraju terapijskoj nameni. Budući da terapijska svojstva eteričnih ulja zavise od njihovog hemijskog sastava, posledica toga je vrlo širok spektar delovanja. Danas su za mnoga ulja naučno potvrđene tradicionalna saznanja o mogućnostima njihove terapijske primene. Sva ulja su u manjoj ili većoj meri antiseptična, a u zavisnosti od sastava, mogu imati i sledeća svojstva: analgetičko, antibakterijsko, fungicidno, viricidno, spazmolitično, diuretično, karminativno, mukolitično, ekspektorirajuće, sedativno, koleretično, tonizirajuće…

etericna ulja

Kako koristiti etericna ulja?

Etericna ulja mogu se koristiti u kupatilu kako za terapiju,tako i za uzitak.Budite pazljivi da ne koristite ulje koje nadrazuje kozu.Dodajte etericno ulje direktno u kupatilo ili ga mozete razblaziti i kasicici biljnog ulja,meda ili pola case mleka.Najsigurnija ulja za sve koji ih koriste u kupatilu su ulja od Lavande i Kamilice zbog svojih blagih neiritantih sastojaka.Ako zelite da eksprerimentisete sa drugim uljima,pazite na ulja koja mogu biti osetljiva na svetlost kada su u direktnom kontaktu sa kozom.

Inhalatorna primena – vrlo poznat i popularan način korišćena eteričnih ulja. Svoje dejstvo, ulja ostvaruju u nosnoj sluznici i plućima, al i u čitavom organizmu. Preko čula mirisa deluju i na mentalno zdravlje. Najčešće se primenjuju kod respiratornih infekcija. Koriste se za inhalaciju u aroma lampicama i difuzerima, inhalaciji vodenom parom, za suvu inhalaciju.

Dermalna primena – ulja se u razređenom obliku nanose na kožu, a svoje dejstvo ne ostvaruju samo na površini (na koži) već i u dubljim tkivima (zglobovi, tetive, mišići, krvni sudovi), odnosno celom organizmu. Na ovaj način, eterična ulja se koriste kod kožnih bolesti, bolesti zglobova i mišića, probavnog sistema, disajnih puteva.
Oralna primena – uneta oralnim putem, eterična ulja mogu delovati na bilo koji ciljni organ i koristiti kod mnogih bolesti i tegoba, od probavnog i nervnog, do urogenitalnog i hormonskog sistema. Sva ulja koja su iritativna za sluznicu ili ulja neugodnog ukusa, moraju se dobro razblažiti sa nekim drugim osnovnim, jestivim uljem (najčešće sa maslinovim) ili dodavanjem u hranu. Oralni način upotrebe zahteva oprez – ne preporučuje se više od 3 kapi eteričnog ulja odjednom, obavezno nakon ili između obroka.
Kako bi se izbegla iritacija kože, eterična ulja se moraju razblažiti u sa biljnim uljima. Za razblaživanje se koriste ulja koja relativno lako prodiru u kožu,

Da li ste nekada razmišljali o tome zašto parfemi i kupke tako lepu mirišu? To je zbog eteričnih ulja, a eterično ulje lavande je jedno od onih koje se stavlja u mnoge kozmetičke proizvode.

Eterična-ulja-

Kako deluju eterična ulja?

Eterična ulja svoj učinak na ljudski organizam ostvaruju na 2 načina. Prvi je preko čula mirisa a drugi preko krvotoka.
Čulo mirisa je evolucijski najstarije čulo. Ljudsko čulo mirisa je 10000 puta osetljivije od čula ukusa. Nervne ćelije (receptori) prisutne u nosnoj šupljini, šalju svoje signale u evolucijski najstariji deo mozga. Taj deo mozga odgovoran je za osećaje, pamćenje, intuiciju, nagone i odgovor na stres. On takođe upravlja svim žlezdama sa unutrašnjim lučenjem. Stoga je sasvim razumljivo kako mirisi mogu podstaći emocije i uticati na raspoloženje. Praćenjem EEG-a (elektroencefalograma) osoba izlaganih različitim eteričnim uljima, ustanovljeno je da ti mirisi mogu podstaći stvaranje različitih vrsta moždanih talasa.
Drugi način delovanja je preko krvotoka. Putem krvi molekuli eteričnih ulja mogu dopreti do svih delova tela i ispoljiti svoj učinak u tkivima i organima gde je to potrebno. Međutim, da bi došle u krvotok, komponente eteričnih ulja se moraju najpre apsorbovati. To se postiže na tri načina: putem kože, udisanjem (apsorpcija iz plućnih alveola) ili apsorpcijom iz creva kod eteričnih ulja koja se mogu oralno koristiti.

siempreviva.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>