Organska proizvodnja – zaštita bilja bez hemije

bio-vrt

Svi smo svesni činjenice da živimo u veoma zagađenoj okolini, tako da smo postali osetljivi i na sam pomen hemijskih preparata za zaštitu biljaka. Već duži niz godina na ceni je „organska hrana“. U organskoj poljoprivredi zabranjeni su svi sintetički pesticidi i herbicidi. Za zaštitu bilja se koriste uglavnom biljni preperati i najčešće se koriste kao preventivna sredstva. Takođe, koriste se alelopatska dejstva drugih biljaka, njihove izlučevine teraju štetočine od useva.

Evo nekoliko predloga koji mogu biti korisni kod ukrasnog bilja, a još više kod voća i povrća koje koristimo u svakodnevnoj upotrebi. Oni su značajni i zbog činjenice da je sredina u kojoj gajimo neku kulturu istovremeno i stanište velikog broja drugih organizama, od kojih su mnogi korisni. Hemijski preparati koji se koriste štetni su podjednako i za njih, koliko i za štetočine.

Još davno su ruski seljaci među žito sejali kamilicu, verujući da ona pospešuje rast žita. Danas je potvrđeno da samo jedna biljka kamilice od pojave belog crva štiti površinu od 1 m2. Ona pozitivno utiče na sve biljke, te je treba sejati gde god je to moguće. Za suzbijanie belog crva može se koristiti i neven, čija isparenja iz korena ova štetočina izbegava. Posebno je koristan u simbiozi sa šargarepom. Pored ovoga, neven je i lekovit, te se cvet može sušiti za čaj.

dragoljub
Posebno treba pomenuti biljku dragoljub. Ima izuzetno veliki procenat antibiotika i može se koristiti u ishrani, svež ili kao salata. Dragoljub je jednogodišnja puzavica dužine do 2m. Dve biljke posejane pored voćke i omotane oko nje u velikoj meri suzbijaju biljne vaši. Biljke napadnute biljnim vašima dobro je isprskati retkom kašom od zgnječenih listova dragoljuba.

Za zaštitu su korisne i mnoge povrtarske kulture. Tako, na primer, beli luk ne prija belom crvu, a posađen između redova jagoda pomaže da jagode budu čvršće. Ren posađen po obodu zasada krompira pomoći će u dobijanju zdravijih krtola, a pored trešnje sprečava pojavu monolije, izazivača truljenja. Kim u blizini krompira poboljšaće ukus krtola, a peršun blizu paradajza ukus plodova. Peršun, takođe, pozitivno deluje protiv nekih parazita praziluka. Đurđevak pored grozda, maline ili ribizle povećaće otpornost ovih biljaka. Ricinus jednogodišnja biljka, zasađena u bašti ne dozvoljava da se krtice pojave u svom okruženju. Takođe, posađenom ricinusu blizu kuće (stana) komarci ne pokušavaju da priđu. Ricinus ima lepe i velike listove a može da u toku godine postigne visinu preko 2 m.

Takođe se mogu spravljati i razni biljni preparati kao: oparak, uvarak, ekstrakt a postoje i gotovi preparati.

Oparak od nadzemnih delova krompira

Uzme se 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih delova biljke krompira sitno se iseku, preliju sa 10 l. tople vode i ostave da stoje 3-4 sata. Nakon toga se masa procedi. Koristi se sveže pripremljeno uz dodatak 40 g rastvorenog sapuna. Deluje protiv pauka.

luk
Oparak od crnog luka

200 g suvih listova lukovice luka prelije se toplom vodom (40 °) i drži 4-5 dana, zatim procedi. Prska se u intervalima od 5 dana. Deluje protiv insekata, plesni, plamenjače.

Oparak od maslačka

300 g iseckanog korena ili 400 g svežeg lista prelije se sa 10 l tople vode (40 °) drži 1-2 sata i procedi. Koren maslačka treba čuvati na hladnom mestu. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši.

kamilica
Oparak od kamilice

Čajna kašika suvog cveta kamilice prelije se sa 1 l kipuće vode, ostavi se da stoji do 30 minuta, procedi i koristi za dezinfekciju semena.

Oparak od belog luka

700 g belog luka prelije se sa 10 l kipuće vode, poklopi ostavi da odstoji i procedi. Razređen 1:3 koristi se za prskanje krastavca protiv plamenjače, a nerazređenom se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice.

kopriva
Macerat od koprive

Kopriva je izvrsno sredstvo u borbi protiv biljnih vaši. Da bi se mogla koristiti za prskanje, isecka se, prelije hladnom vodom i pusti da otstoji 2 dana. Nakon toga biljke se prskaju 5% rastvorom dobijene tečnosti.

Macerat od duvana

400 g sitno iseckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 l vode, odstoji 2 dana, procedi i razredi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši.

Sredstvo za prskanje od cveta vratiča

Deluje protiv štetočina na baštenskim jagodama, protiv grinja na kupinama, bube koja napada maline, protiv lisnog leptirka (moljca), rđe na biljkama i plesni.

500 grama svežih listova, stabljike i cvetova vratiča (ili 30 g osušene biljke) potopiti u 10 litara vode. Može se skuvati kao preslica i rastavić). Za zimsko prskanje voćaka ovaj čaj se ne razređuje. Zimi se njime prskaju biljke, a leti samo zemlja oko njih. Posle cvetanja biljaka i u jesen prska se čajem razređenim sa još dva dela vode.
Pažnja: Tečnost pripremljena na ovaj način otrovna je za ljude.

preslica
Sredstvo za prskanje od preslice (rastavića)

Ova biljka sadrži prilično silicijumove kiseline. Koristi se protiv biljnih bolesti, kao što su plesan, rđa, protiv raznih vrsta grinje crvenog pauka (voćke).

1 kg sveže preslice (ili 150 grama osušene) potopiti u 10 litara vode i ostaviti 12 časova. Sutradan preslicu izvadimo i u manjem delu vode u kome se namakala skuvamo, tako da polako vri 30 minuta. Ostavimo da se poklopljena polako ohladi, a zatim dodamo preostalu vodu u kojoj se namakala. Jedan litar ovog čaja razrediti sa 5 litara vode, procediti i upotrebiti. Sredstvom od preslice (rastavića) biljke treba prskati kada je vreme lepo i sunčano.
Veoma je dobro i sredstvo od preslice i kopriva. Ako prvo prskanje ne da zadovoljavajuće rezultate, postupak treba ponoviti jer ne škodi, već samo koristi.

Sredstvo za prskanje od pelena

Koristi se protiv lisnih vašiju, rđi na ribizlama. grinja na kupinama, protiv gusenica i mrava, ako prenose lisne vaši na biljke.

300 grama svežih listova i cvetova pelena (ili 31 grama osušenih) poklopiti u 10 litara vode i ostaviti dva do tri dana. Procediti!
Nerazređenom tečnošću poprskati biljke.
Pelen se nikada ne kompostira, jer ga kišne gliste u kompostu izbegavaju.

Sredstvo za prskanje od listova paradajza

Koristi se za prskanje povrća iz porodice kupusa kao zaštita od leptira kupusara, a deluje i protiv leptira i gusenica. 2 šake listova paradajza i odlomljenih sporednih izdanaka zgnječiti i potopiti u 2 litra vode u toku 3 časa. Procediti i prskati.


Domaći „pesticid“ od sapuna

Tekući deterdžent i ostale sapunice mogu biti delotvorne, ukoliko se prskaju po ružama i ostalom cveću koje je napadnuto od strane mušica i ostalih letećih insekata.

Za dodatnu zaštitu, koristite jednake delove ljutih čili papričica, rena (koren i listovi), mente (nane) i luka u vodi sa sapunicom.

Mnogi domaći organski pesticidi ne ubijaju insekte i ostale napasti, već deluju tako da ih odbijaju pri prilazu vašem bilju. To je važno ukoliko ne preferirate ubijati živa bića iz religijskih ili etičkih razloga .

raribara
Sredstvo za prskanje od listova rabarbare

Deluje protiv moljca koji napada praziluk i nagriza mu listove.
1 kg svežih listova rabarbare preliti sa 6 litara vrele vode i ostaviti 24 časa. Procediti i tom tečnošću zaliti biljke praziluka.

Insekticid od kiselog drveta (Ailantus glandulosa Desf.)

1 kg svežeg lišća se isitni i prelije sa 50 litara ključale vode i češće mešajući drži 24 sata. U drugom sudu se rastvori 1 kg crnog mekog sapuna u 50 l ključale vode. Oceđena tečnost od lišća i rastvor sapuna se pomešaju i tom tečnošću se prska voće i povrće protiv napada insekata.

zdravasrbija.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>