Reumatizam

izuletigyulladasReumatska oboljenja u današnje vreme su jedan od najčešćih problema koje nosi savremen, stresan način života. Po istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“, reumatizam je na prvom mestu oboljenja u Srbiji i čak tri četvrtine stanovnika naše zemlje boluje od nekog oblika reumatizma. Najugroženiji deo populacije živi u Vojvodini koja je zbog male nadmorske visine i klimatskih uslova izuzetno pogodno tle za razvoj ove bolesti. Procenjuje se da od reumatskih bolesti pati gotovo 90 odsto osoba starijih od 65 godina. Iako hladni i vlažni dani nisu uzrok reumatskih bolesti, znatno pogoršavaju teškoće obolelih. Promene atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha i niske temperature, utiču na receptore za bol. Zbog toga tada dolazi do pogoršanja reumatskih stanja, a naročito bolnih simptoma. Zato se reumatski bolovi najčešćejavljaju u jesen i zimu. Svaki stoti stanovnik na zemaljskoj kugli boluje od reumatizma a mogućnosti za izlečenje su neizvesne.

Da li postoji rešenje?

Da bi na to pitanje našli odgovor objasnićemo vam osnovne stvari koje trebate znati o reumatizmu. Mnogi smatraju da su reumatske bolesti stare koliko i ljudski rod, ali su podaci o tome nesigurni. U starijoj literaturi naziv »reumatizam« označava više različitih bolesti organa za kretanje. Reumatske bolesti su podeljene u dve osnovne kategorije: upalni i degenerativni reumatizam.

alternativna medicina 27

Degenerativne promene koje se javljaju valjalo bi preduprediti i pravovremeno početi sa terapijom. Degenerativna reumatska oboljenja kičmenog stuba započinju najpre na kičmenim diskusima u vidu Diskus hernije, najčešće između 30. i 40. godine života, da bi kasnije tokom progresije bolesti degenerativni proces zahvatio i koštane strukture.

Uzroci ove bolesti su mnogobrojni i raznovrsni. Naš narod misli da je glavni razlog za njeno nastajanje prehlada. Međutim, mnogo važniji uzroci su vlaga u stanu i vazduhu, socijalna beda pa i zanimanja kojima se ljudi bave.

Pored ovih spoljašnjih uzroka, događaju se u našem telu promene koje mogu uticati na pojavu ili pogoršanje ovog oboljenja. To su na primer, hronični zatvor, nepravilna ishrana, poremećaj u lučenju unutrašnjih žlezda itd. Posebno treba naglasiti hroničnu infekciju (hronična zapaljenja, hronična gnojenja), koja je, prema novim ispitivanjima, najvažniji uzročnik reumatizma. Te hronične infekcije potiču najčešće iz krajnika, ždrela, sinusa i zuba, a ponekad i iz nosa, uva, slepog creva, jajnika itd.

Kakvu terapiju primeniti ? Terapija se može podeliti na nefarmakološki i farmakološki deo. Nefarmakološki obuhvata program dozirane fizičke aktivnosti, dijetu, redukciju stresa, dobro poznavanje sopstvene bolesti i farmakološki koji je baziran na upotrebi lekova koji često imaju negativno dejstvo na neke druge organe. Posle mnogo godina naučnog istarživanja, svetski istraživači i lekari su došli do saznanja da alternativna medicina koristeći stotinama godina poznato i provereno lekovito bilje, razne prirodne ekstrakte kao što su kapsaicin, prirodni mentol i prirodni kamfor može ne samo ublažiti simptome bolesti već postići značajne promene toka same bolesti, usporavanjem progresije zglobnih promena i smanjenja upalnog procesa od 40-90%.

alternativna medicina 26

Antireumatska svojstva hajdučke trave, kantariona, koprive, ruse, čička i drugih poznata su od davnina, a danas se koriste u raznim preparatima za olakšavanje reumatskih tegoba. Kapsaicin je sastojak ljute paprike koji izaziva hiperemiju i ublažava reumatsku bol. Prirodni mentol izaziva osećaj hlađenja praćen blagim anestetičkim efektom. Mnoga etarska ulja imaju antireumatska svojstva. Kombinacijom lekovitih biljaka, prirodnog mentola, kapsaicina i etarskih ulja dobija se proizvod koji može znatno smanjiti reumatske tegobe, a da pri tome nema kontraindikacija. Prednost prirodnih preparata je što ih možete koristiti u dužem vremenskom periodu bez bojazni da će izazvati neželjene posledice. Ne postoje „čarobna“ sredstva protiv reumatizma, pa izbegavajte preparate za koje vam proizvođači tvrde da njima rešavate problem preko noći. Borba protiv reumatizma je duga i svakodnevna, ali rešenje ipak postoji. Eko melem antireumatik je namenjen za lokalnu upotrebu kod lumbaga, išijasa, reumatizma zglobova i ostalih neuritisa. Pomaže kod sportskih i drugih povreda. Melem izaziva aktivnu hiperemiju i ublažava bol. Izuzetno je dobar za terapeutsku i relax masažu. Delovanje melema zasnovano je na aktivnim biljnim supstanvama koje imaju prirodno anestetičko, protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>