Rusomača (Capsella bursa posteris)

hocu-necu-gradjaRUSOMAČA
Capsella bursa posteris
Taksonomija

Carstvo: Plantae
Razdeo: Angiosperms
Klasa: Eudicots
Red: Brassicales
Porodica: Brassicaceae
Rod: Capsella

Biljka
Popularni nazivi

Hoću-neću, pastirska torbica, rosomača, torbičica, mačkino srce, babine gnjide, krvavka

Opšte

Iako korov, rusomača je veoma dragocena i lekovita biljka. Ova dalja rođaka kupusa, rena i slačice ima čudesnu moć da zaustavlja krvarenja, pa je zbog toga omiljen narodni lek protiv menstrualnih odliva, krvi u mokraći, hemoroida koji krvare, ali i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska.

Opis

Jednogodišnja zeljasta biljka, sa rozetom oformljenom od bazalnih delova koji su izdeljeni na listove. Gornji listovi su potpuni dok su donji nejednako nazubljeni. Stabljika je prava, visoka 10-40 cm. Cvetovi su mali, belo-sive boje, raspoređeni u bočne cvasti, dok su donji formirani od semenog omotača i liče na kesice u obliku srca, tvrde pri dodiru.

Izgled biljke
Staništa

Ova biljka koja raste svuda, pored puteva u dvorištima i na zapuštenim livadama u narodu se još zove hoću-neću ili pastirska torbica. Njen hemijski sastav je složen. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholih, histamin, vitamin A,B i C. Specifični miris potiče od sumpornih jedinjenja koja sadrže mnoge biljke iz porodice krstašica.

Sakupljanje

Cela biljka se koristi. Sakuplja se u vreme cvetanja. Cveta od maja do septembra. Sušenje se obavlja u senci, u tankim slojevima.

Farmakološko dejstvo

hocu-necuPored moći da zaustavi krvarenja, rusomača daje veoma dobre rezultate u spuštanju povišenog krvnog pritiska. U čajnim mešavinama protiv hipertenzije kombinuje se sa rastavićem i glogom.

Kada se pomeša sa virkom i hajdučkom travom rusomača je najbolji lek za sve žene koje imaju problem sa prolapsom (ispadanjem materice). Prolaps je sve češća pojava posebno kod starijih i žena u srednjim godinama. Može se javiti kao posledice teškog porođaja ili slabljenja tonusa mišića. Rusomača jača mišićno tkivo materice pa se čaj od ove biljke preporučuje i nakon porođaja.

Masaža tinkturom rusomače preporučuje se svima koji imaju slabe mišiće čiji je tonus oslabljen. Ova tinktura korisna je naročito za one koji su držali ruke ili noge u gipsu duže vreme pa su im mišići oslabili.
Jak čaj od rusomače preporučuje se i za zustavljanje krvarenja iz nosa: tampon od vate ili gaze natopite u čaj i držite u nosu.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>