Skriveni život biljki

Cleve Backster je bio američki stručnjak za detekciju laži. Koristeći detetktor laži, slučajno je otkrio da biljke imaju visoki stepen emotivne aktivnosti koja je slična onoj kod ljudskih bića

cleve-backster

Cleve Backster je bio američki stručnjak za detekciju laži. Godine 1966. koristeći detektor laži slučajno je otkrio da biljke imaju visoki stepen emotivne aktivnosti koja je slična onoj kod ljudskih bića. Backster je spojio detektor laži na listove dracene. Zašto? Želeo je videti koliko će dugo trebati listovima da reaguju kad zalije korenje biljke. Poligraf je pokazao da je biljka bila srećna kad je dobila vodu. Nakon toga je napravio seriju istraživanja koja su zapanjila svijet. Backster je želeo videti hoće li biljka imati kakve druge reakcije.
Tada je namočio listove biljke u vruću kafu, ali reakcija je izostala. Nakon toga se odlučio za drastičniji eksperiment. Odlučio je zapaliti listove koji su bili spojeni na detektor laži. S tom mišlju, prije nego što je krenuo po šibice uočio je promjenu na poligrafu. U prijevodu, kad je biljka shvatila da je Backster odlučan u svojem naumu, uplašila se. Međutim, kad je Backster oklevao oko svoje namere, reakcija koju je beležio poligraf je gotovo izostala.
U trenucima kad se pravio da će izvršiti svoju namjeru, biljka nije davala nikakvu reakciju na poligrafu. Ovaj pokus je Backsteru bio potvrda da biljke razmišljaju te prepoznaju ljudsku nameru.

alternativna medicina 13

U idućem istraživanju Backster je želeo istražiti mogu li biljke prepoznati stvari i ljude. Pozvao je šest studenata i stavio im povez na oči. Nakon toga je zatražio da iz šešira izvuku svoj zadatak. Jedan zadatak je bio da unište jednu biljku tako da je zgaze. Student koji je dobio taj zadatak morao je to učiniti sam te nitko nije znao ko je to trebao učiniti.
Jedini svjedok bila je druga biljka. Kad je ta biljka spojena na detektor laži, svaki student joj se trebao približiti. Biljka nije reagirala na pet studenata, ali kad se detektoru približio student koji je uništio biljku igla na detektoru je podivljala. Ova reakcija je navela Backstera na zaključak da biljke mogu zapamtiti identitet osobe ili stvari koja ih je ozledila.
Takođe, Backster je otkrio da su biljke povezane sa svojim vlasnicima. Kad se Backster vratio u New York iz New Jerseya, otkrio je da su biljke koje su bile spojene na poligraf reagirale u trenutku kad se on odlučio vratiti kući.

Pogledajte video i saznajte više:

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>