Srbija prva u Evropi po smrtnosti od zagađenog vazduha

Kako je objavila Evropska agencija za životnu sredinu, u Srbiji na čak 10 mernih mesta godišnja vrednost najvećeg zagađivača – PM2,5 veća je od 25 mikograma po kubnom metru. Prema parametrima EU ovo spada u kategoriju veoma lošeg vazduha.

beograd zagadjenje

Te čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale olovo, kadmijum, nikl i arsen, a najčešće nastaju kao posledica kombinacije grejanja, saobraćaja i industrije.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da ove čestice u velikim količinama izazivaju, pored plućnih, i kardiovaskularne bolesti, jer njihovim udisanjem dospevaju preko respiratornog sistema direktno u krvotok.

Zbog posledica zagađenja u Srbiji godišnje umre 3.600 ljudi, što je našu državu nažalost stavilo na prvo mesto u Evropi po stopi smrtnosti zbog zagađenja životne sredine. Na svetskom rangu, nalazimo se na devetom mestu.

Smatra se da je vaduh dobrog kvaliteta ako je godišnja vrednost po PM2,5 čestica po kubnom metru ispod 10.

U Valjevu je prošle godine ova vrednost bila čak 44,1, u Novom Pazaru 41,1, Nišu 40,2, Beogradu 39,7 i Kosjeriću 36,7. Za ove veličine ne postoji klasifikacija u EU, pokazuju izveštaji Evropske agencije za životnu sredinu.

U najvećoj poznatoj klasifikaciji, odnosno od 25 do 35 kada je vazduh veoma lošeg kvaliteta i u toj klasi su Užice sa 34,8, Beograd – Ovča sa 32.5, Smederevo sa 31,2, Niš – OŠ Sveti Sava sa 30,3, Beograd merno mesto Dragiša Mišović 28,5, Subotica 26,9, merna mesta u Beogradu Despota Stefana 26,2 i Novi Beograd 25,4 i merna stanica Beočin 25,2.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>