Šta dužina sna govori o nama

spavanje-san-sanjanje-snevanje-odmor-opustenost-antistres-lepota-krevet-postelja-opustanje-odnegovanost-rtv-(aleksandar-bedov)-jpg_660x330

Bilo da ste noćna ptica ili osoba koja ne voli da prespava jutro, vaše navike o spavanju otkrivaju nešto više o vama. Verovali il ne , naučnici iz toga mogu da utvrde pojedinosti o vašem karakteru, osbinama ličnosti, ali i strukturu mozga i trajanje života.

Oni koji idu ranije na počinak, društveniji su, preuzimaju kontrolu i optimistični su. Manje su skloni porocima kao što si alkohol, nikotin i hrana.
Noćne ptice imaju manje bele mase u mozgu, kažu naučnici. Rezultat toga je da imaju manje hormona koji su zaduženi za dobro raspoloženje- seratonin i dopamin.
Ali nije sve tako crno za noćobdije- oni su kreativniji, imaju veće saznajne sposobnosti i spremniji su da rizikuju.

Studija koja je sprovedena 2010. godine, pokazala je da najveću stopu smrtnosti imaju žene koje spavaju manje od pet i više od 6,5 sati dnevno u proseku.
Bolesti srca, dijabetes, artritis, povišen pritisak i prevremeno starenje prete onima koji spavaju manje od šest sati.

Jedan eksperiment sproveden je sa studentima Stanford univerziteta. Oni su tokom sedam nedelja spavali 10 i više sati. Nakon toga je dokazano da su poboljšali vreme u sprintu, bili su izdržljiviji i manje su se zamarali.

U SAD je 2009. godine zabeleženo više fatalnih saobraćajnih nesreća od posledica nespavanja, nego od alkohola.

zena.blic.rs
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>