U čemu je razlika izmedju devičanskih i rafinisanih ulja?

kokosovo-ulje-lekovito-ulje-1365146957-291993

Rafinisano suncokretovo ulje se kod nas tradiocionalno koristi za pripremu jela. Cena je jedan od razloga zašto se većina potrošača odluči za njega. Nema ničeg lošeg u tome da ulje bude suncokretovo ali ako želite da izvučete iz njega maximum za vaše zdravlje trebalo bi da pripazite da ono bude hladno ceđeno. Pre nego što nastavim sa klasifikacijama, vrstama i dobrobitima maslinovog ulja za zdravlje mislim da bi trebalo objasniti šta podrazumeva rafinisanje ulja. Čini mi se kada bi više ljudi znalo šta podrazumeva proces rafinisanja da bi se veći broj lakše odlučio za neku zdraviju varijantu.

Tradicionalno su se ulja za ishranu dobijala ceđenjem semenki i plodova. Ceđenje se postizalo prostim mehaničkim pritiskom na semenke i plod. Prilikom tog procesa u kolaču semenki i plodova koji preostanu zadržavala se velika neiskorišćena količina ulja.

U industrijskim uslovima se razvio proces rafinisanja ulja. Nakon rafinisanja u ostacima semenki i plodova preostane samo 1% neiskorišćenog ulja. Da bi se postigao taj rezultat potrebno je pripremljenim semenkama dodati tečni rastvarač na određenoj povišenoj temparaturi. Za rastvarač se najčešće koristi heksan. Ovde treba skrenuti pažnju da je heksan derivat sirove nafte. Rezultat izvlačenja skoro svog ulja iz semenki i plodova su mešavima heksana i jestivog ulja. Pošto je ova mešavina i dalje nejestiva, sledeći korak u procesu se bavi odstranjivanjem heksana. Odstranjivanje se postiže dodavanjem raznih kiselina takozvana neutralizacija. Rezultat je jestivo ulje bez heksana. Jedini problem je što ni vizuelno ne izgleda atraktivno niti miriše kao nešto što bi prosečan korisnik konzumirao. Ulje dalje mora da se preradi. Zapravo ono se hemijski izbeljuje i vrši se dezodoracija da bi izgledalo lepše i da bi imalo miris na nešto što bi smo konzumirali. Čini mnam se da ovde nije potrebno naglasiti da je ovako dobijeno jestivo ulje višestruko hemijski tretirano i osiromašeno u pogledu sastava i ukusa.

Kod kvalitenih ulja hemijski procesi prerade nisu dozvoljeni već samo procesi pranja, mlevenja, dekantacije, centrifugiranja i filtriranja. Drugim rečima, dozvoljeni su isključivo mehanički procesi.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>