Zašto treba imati kućnog ljubimca?

18709874944d9b9388c5dd7566085895_v4 big

Svi koji imaju kućnog ljubimca, koji god da je, znaju koliko ih oni čine srećnima.
Međutim, nije sve u u toj bezuslovnoj ljubavi – verovali ili ne, oni vam mogu izlečiti bolesti i poremećaje, mogu vam pomoći da napredujete i sprečavaju srčani i moždani udar. Evo šta sve ljubimci mogu da urade za nas.

Umanjuju stres

U istraživanju iz 2002. godine je pokazano da osobe koje izvode neki stresan zadatak osećaju mnogo manje neprijatnosti i anksioznosti kada su sa njima ljubimci. U ponekim bolnicama za rehabilitaciju je dozvoljeno dovesti ljubimca a oni se često preporučuju i kao terapija.

Smanjuju krvni pritisak

U nekim istraživanjima su se ljubimci pokazali kao lekoviti, najčešće kod hipersenzitivnih ili osoba sa velikim rizikom od visokog krvnog pritiska. Pokazano je da kada imate psa u blizini, vaš pritisak je nizak. Sve možete izgubiti, ali naklonost vašeg lekovitog prijatelja nikad.

Ublažavaju bol

Najbolji lek protiv migrene i artritisa je ljubimac koji utiče na vas kao valijum. Valijum umanjuje anksioznost a kada nje nema, nema ni bola. U jednom istraživanju je pokazano da pacijentima u postoperativnom oporavku nije bilo potrebno toliko lekova ako su imali ljubimca pored sebe.

Smanjuju nivo holesterola

Ovo posebno važi za muškarce – ako imaju ljubimca, nivo holesterola se značajno smanjuje, kao i trigliceridi. Međutim, u ovom slučaju se ne zna tačno da li je to zbog ljubimca ili zbog toga što osobe koje imaju kućnog ljubimca vode zdraviji način života.

Popravljaju raspoloženje

Osobe sa ljubimcima se više smeju i samim tim imaju bolje raspoloženje. Kada dođete kući, vi ste zvezda, niko vam se ne obraduje toliko kao vaša životinja. Zbog toga se oni koriste kao deo svakakvih terapija. Takođe, lakše se uključujete u društveni život i u grupu sasvim nepoznatih osoba, manja je stopa samoubistava (potvrđeno u eksperimentu u kome su učestvovali vojnici sa posttraumatskim stresom). Životinja traži lojalnost i brigu, a isto to i pruža.

Pas-devojka

Pomažu u socijalizaciji

Kada šetate psa naletite na bar nekoliko osoba koje žele da popričaju sa vama. Ne morate postati prijatelj sa svakom od njih ali ćete sigurno naučiti sve tajne kratkih razgovora ili kako zaobići neprijatnu tišinu ili započeti priču sa nekim. Vaš ljubimac, takođe, može biti jedini razlog vašeg prijateljstva sa susedstvom.

Sprečavaju moždani udar

Iako se često govori o psima, mačke su vrlo bitne u očuvanju zdravlja vlasnika. Ako imate mačku, imate 30 odsto manje šanse za srčani udar i 40 odsto manje šanse za moždani. Ljubimci će vam pomoći i da se oporavite ako do nekog problema dođe – ako imate psa a doživeli ste srčani udar, budite sigurni da nećete umreti.

Kontrolišu nivo šećera u krvi

Jedna trećina ljubimaca koja živi sa osobama obolelim od dijabetesa (najčešće psi, ali i mačke, ptice i zečevi) će promeniti ponašanje kada osete da je šećer u krvi opao. Zbog toga se savetuje da dijabetičari nabave nekog od treniranih pasa koji mogu sa lakoćom da prepoznaju opasnost. Veruje se da su psi uspešni jer umeju da osete hemijke promene kod vlasnika koje znače da je nivo šećera prenizak.

Sprečavaju alergije i poboljšavaju imunitet

Istraživanje je pokazalo da deca od 5 do 7 godina idu u školu 3 nedelje više od one dece koja nemaju ljubimca. Takođe, smatra se da ako ste imali više ljubimaca kao dete nećete imeti toliko problema sa alergijama. Dokazano je da deca koja su odrasla na farmi nemaju uopšte problem sa alergijama jer je takav život jednak imunoterapiji. Proces nije reverzibilan što znači da ako pokušavate da nadoknadite nemanje ljubimca u detinjstvu nekim u kasnijem životu, nećete imati uspeha.

Pomažu razvoj kod dece

Kada je dete vezano za psa ili mačku lakše nauči da iskazuje osećanja i da se zbliži sa svim živim bićima. Naučno je dokazano da svi ljubimci pomažu razvoj autistične dece i dece sa ADHD-om jer ih uče da održe pažnju i prihvate odgovornost.

b92.net

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>